Zomrel najmladší slovenský rektor

19.05.2010 Prešov

Prešov 19. mája (TASR) – V bratislavskej fakultnej nemocnici zomrel v utorok (18.5. ) najmladší rektor slovenského vysokého školstva, 36-ročný Marek Pribula.
Kamila Urmaničová z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM Slovakia (VŠMP ISM) v Prešove informovala, že v Bratislave absolvoval operáciu miechy, po ktorej nastali komplikácie a z narkózy sa viac neprebral.
Pribula sa narodil v apríli 1974, vysvätený za gréckokatolíckeho kňaza bol v Miklušovciach a teologické vzdelanie ukončil na Katolíckej teologickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Neskôr získal tituly Mgr. a ThLic. na Katolíckej univerzite v Lubline, na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku úspešne získal titul PeadDr. v odbore učiteľstvo. Akademickú hodnosť PhD. získal v roku 2002 na tej istej univerzite, a do tretice tu v roku 2004 habitoval, pričom mu bol udelený vedecko-pedagogický titul docent v odbore katolíckej teológie. Svoje vzdelávanie ukončil v roku 2008, kedy na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave získal titul profesor.
Pôsobil na Teologickej fakulte Katolíckej univerzity v poľskom Lubline, neskôr na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove a od roku 2007 až do svojej smrti ako prorektor a napokon aj ako rektor VŠMP ISM Slovakia. Zameriaval sa na oblasť teológie, etiky a sociálnej komunikácie, bol členom viacerých inštitútov ako napríklad Vedeckej rady Prešovskej univerzity, Konventu Panstwova Wizsza Szkola Zawodowa v Jaroslave v Poľsku a bol tiež členom Vedeckej rady Pedagogickej fakulty KU v Ružomberku.
Okrem akademickej pôdy bol jeho život spojený aj so službou veriacim, bol ženatý a mal tri deti. Pohreb najmladšieho rektora bude podľa Urmaničovej pravdepodobne koncom týždňa v Prešove.
 

Vyberte región

mark